•        
  •        

Dane kontaktowe - otwórz formularz odblokowania.

  • Fraza:
  • Możesz sprecyzować datę Wybierz datę
  • Szukaj

     w Wszystkie kategorie (Dowolna data)

Dane dotyczące aukcji

  • Tytuł: ŻYWIENIE TRZODY CHLEWNEJ PASZE ROLNICTWO (numer 178865899)
  • Cena: 24,99 zł
  • Data wystawienia: 2007-03-26
  • Dane kontaktowe:
    Numer użytkownika (1)
Aby wyświetlić dane kontaktowe wyślij SMS o treści AP.AA9 na numer 79068 i wprowadź otrzymany kod tutaj:

Cena SMS to 9 PLN netto / 11,07 PLN brutto Kod z SMS jest jednorazowy. Za co płacę?
Serwis SMS obsługiwany przez Dotpay Reklamacje Regulamin
Usługa SMS dostępna w sieciach T-mobile, Orange, Plus GSM, Play, Heyah, Sami Swoi

ŻYWIENIE TRZODY CHLEWNEJ PASZE ROLNICTWO

Treść aukcji:

NOWY WARSZTAT




ŻYWIENIE TRZODY CHLEWNEJ,
red. Barbara Grudniewska
287 stron.

SPIS TREŚCI

Wstęp..
CZĘŚĆ I. WIADOMOŚCI TEORETYCZNE...
1. Świnia - zwierzę wszystkożerne, jak trawi i co z tego wynika (B. Grudniewska)
2. Podstawy żywienia świń (M. Kozłowski)..
2.1. Z czego składa się pasza...
2.1.1. Woda...
2.1.2. Białka...
2.1.3. Węglowodany (cukrowce)....
2.1.4. Tłuszczowce (lipidy)......
2.1.5. Składniki mineralne.....
2.1.6. Witaminy.........
2.2. Zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne świń
2.2.1. Zapotrzebowanie bytowe.......
2.2.2. Zapotrzebowanie produkcyjne.....
2.3. Zootechniczna ocena pasz...
2.3.1. Koncentracja energii i białka w paszy..
2.3.2. Wartościowanie pasz....
3. Strawność paszy, jej znaczenie i oznaczanie (W. Kozera)...
3.1. Chemiczne i fizyczne właściwości pasz....
3.2. Strawność składników pokarmowych..
3.3. Metody oznaczania strawności pasz..
3.4. Czynniki wpływające na strawność pasz....
3.4.1. Składniki naturalne występujące w roślinach
3.4.2. Składniki „nabyte" w roślinach lub paszach..
3.5. Metody zwiększania strawności pasz
3.5.1. Metody mechaniczne....
3.5.2. Metody termiczne...
3.5.3. Metody chemiczne.......
3.5.4. Metody biologiczne......
4. Pasze najczęściej stosowane w żywieniu świń" (M. Kozłowski).
4.1. Podział pasz.......
4.1.1. Pasze objętościowe.......
4.1.2. Pasze treściwe........
4.1.3. Pasze przemysłowe.......
4.2. Pasze roślinne..........
4.2.1. Zielonki, siana i susze.....
4.2.2. Okopowe i kiszonki...
4.2.3. Pasze zbożowe.....
4.2.4. Nasiona roślin, strączkowych (W. Milewska)..
4.3. Pasze przemysłowe (M. Kozłowski).
4.3.1. Mieszanki pełnoporcjowe
4.3.2. Mieszanki uzupełniające......
4.3.3. Superkoncentraty i koncentraty białkowe......
4.3.4. Koncentraty tłuszczowe i tłuszczowo-białkowe
4.3.5. Dodatki paszowe.......
4.4. Produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego....
4.5. Pasze pochodzenia zwierzęcego...
5. Apetyt, smakowitość, pobranie paszy (J. Falkowski)...
6. Przyrządzanie pasz (M. Kozłowski)...
7. Prawidłowe układanie dawek (M. Kozłowski)..
8. Intensywność żywienia a wiek, kierunek produkcji i typ użytkowy (B. Grudniewska)
9. Świnia też odczuwa pragnienie, czyli woda i jej znaczenie (J. Eljasiak)........
10. Zasady żywienia knurów (/. Falkowski)...
11. Żywienie loch (B. Grudniewska)...
11.1. Okres jałowienia (zasuszenia)....
11.2. Okres ciąży.....
11.3. Okres laktacji (karmienia prosiąt).....
12. Dokarmianie i żywienie prosiąt (B. Grudniewska).
12.1. Prosięta ssące...
12.2. Prosięta odsądzone (warchlaki)........
13. Żywienie młodzieży hodowlanej (B. Grudniewska)
13.1. Żywienie loszek......
13.2. Żywienie knurków (J. Falkowski).
14. Żywienie tuczników (M. Kozłowski)......
14.1. Tucz a typ użytkowy..........
14.2. Znaczenie stadiów użytkowości rzeźnej
14.3. Systemy żywienia.........
14.4. Rodzaje tuczu............
14.4.1. Tucz mięsny......
14.4.2. Tucz tłuszczowo-mięsny.....
14.4.3. Tucz mięsno-słoninowy..
14.4.4. Tucz słoninowy...
14.5. Liczba odpasów.....
15. Preliminarz pasz (/. Falkowski)...
16. Czynniki wpływające na ekonomikę produkcji trzody chlewnej (A. Jarczyk).....
16.1. Liczba prosiąt odchowanych od lochy w ciągu roku i koszt ich odchowu.....
16.2. Wykorzystanie paszy na l kg przyrostu masy ciała w okresie tuczu........
16.3. Obniżenie otłuszczenia i zwiększenie mięsności tusz przynosi wymierne korzyści finansowe....
16.4. Koniunktura jako czynnik wpływający na opłacalność chowu świń.........
16.5. Właściwa organizacja pracy, to także warunek uzyskania dobrych wyników pro­dukcyjnych....
16.5.1. Żywienie paszami pełnoporcjowymi.....
16.5.2. Żywienie z udziałem pasz gospodarskich, objętościowych....
16.6. Urządzenia i organizacja pracy w paszami i chlewni...
16.7. Zastosowanie techniki komputerowej w chlewni ...
16.7.1. Zasady działania programu „Dawki dla trzody chlewnej" (program
mgr. inż. L. Mroczko i mgr. inż. D. Korniewicza)
7. Ocena pasz i konsekwencje najczęściej popełnianych błędów w żywieniu świń
(A. Groszkowska)..
17.1. Ocena jakości pasz....
17.2. Najczęściej popełniane błędy.......
17.2.1. Niewłaściwe zbilansowanie dawki
17.2.2. Skarmianie pasz zepsutych.
17.2.3. Niewłaściwe technologie żywienia...
CZĘŚĆ II. PRZYKŁADY RECEPTUR MDZSZANEK PEŁNOPORCJOWYCH
Z UDZIAŁEM PASZ WŁASNYCH I KONCENTRATÓW PASZOWYCH
- dla knurów i knurków (J. Falkowski)..
- dla loch i loszek (A. Grostkowskd).....
- dla prosiąt do 10 kg (J. Eljasiak).....
- dla prosiąt od 10-30 kg (J. Eljasiak).....
- dla tuczników mięsnych (A. Jarczyk)....
CZĘŚĆ III. PRZYKŁADY DAWEK POKARMOWYCH Z UDZIAŁEM PASZ GOSPODARSKICH OBJĘTOŚCIOWYCH...
- dla knurów (J. Falkowski)
żywienie letnie
żywienie zimowe...
- dla loch (W. Milewska)
w fazie krycia, żywienie letnie..
żywienie zimowe.....
nisko prośnych, żywienie letnie.....
żywienie zimowe...
wysoko prośnych, żywienie letnie....
żywienie zimowe..
karmiących, żywienie letnie (A. Groszkowska)....
żywienie zimowe...
- dla prosiąt i warchlaków (10-30 kg) (J. Eljasiak)
żywienie letnie......
żywienie zimowe.....
- dla knurków hodowlanych (J. Falkowski)
żywienie letnie.....
żywienie zimowe.....
- dla loszek hodowlanych
żywienie letnie (W. Milewska)...
żywienie zimowe (A. Groszkowska)......
- dla tuczników mięsnych (A. Jarczyk)
żywienie letnie.
żywienie zimowe....
- dla tuczników tłuszczowo-mięsnych (W, Kozera)
żywienie letnie..
żywienie zimowe.....
- przy innych, rzadziej stosowanych rodzajach tuczu (J. Eljasiak)
- dla knurków po kastracji, żywienie letnie.
żywienie zimowe.....
- dla knurów po kastracji, żywienie letnie...
żywienie zimowe
- dla wybrakowanych loch
żywienie letnie żywienie zimowe
- przy tuczu ekstensywnym
żywienie letnie żywienie zimowe
- przy tuczu z okresem chudźca na zielonce
- przy tuczu z zastosowaniem serwatki do woli Załącznik 1. Skład chemiczny i wartość pokarmowa pasz
Załącznik 2. Ograniczenia w stosowaniu niektórych pasz w żywieniu świń"


Książka bardzo ładnie wydana, drukowana na papierze kredowym. Wzbogacona ilustracjami.






Stan książki idealny. Pozycja jest nowa.



Koszty przesyłki listem poleconym priorytetowym wynoszą 6 zł.



GORĄCO ZACHĘCAM DO ZAKUPU !!!











Powyższy cytat pochodzi ze strony: http://allegro.pl/item178865899.html