•        
  •        

Dane kontaktowe - otwórz formularz odblokowania.

  • Fraza:
  • Możesz sprecyzować datę Wybierz datę
  • Szukaj

     w Wszystkie kategorie (Dowolna data)

Dane dotyczące aukcji

  • Tytuł: Zbiorowe żywienie dzieci i młodzieży. Przepisy (numer 276129460)
  • Cena: 49,99 zł
  • Data wystawienia: 2007-11-28
  • Dane kontaktowe: Nie posiadamy informacji o sprzedającym
Zbiorowe żywienie dzieci i młodzieży. Przepisy

Treść aukcji:

tytuł: Kartoteka receptur na potrawy obiadowe dla żywienia dzieci i młodzieży szkolnej. Tom I część I-III.

autor: Jank Kucharczyk, Zofia Szprynger, Celina Myślińska, Irena Malinowska, Krystyna Czesnakowicz, Jadwiga Minor.

miejsce i rok wydania, wydawnictwo: "Społem" CZSS Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Przemysłu Gastronomicznego i Artykułów Spożywczych Zakład Naukowo-Badawczy w Warszawie 1981 Biuro Wydawnictw Handlu Wewnętrznego i Usług "Libra".

opis (oprawa, wysokość grzbietu, ilość stron, stan zachowania): Brosz. oryg. 29,5 cm., stron każda część ma po ok. 120 (dużego formatu !) - łącznie ok. 360 stron.
Stan db+.


treść: Biały kruk - książka, która do dziś jest aktualna, zamieszczono tu 592 przepisy-receptury na potrawy obiadowe przeznaczone dla dzieci podzielone na trzy grupy wiekowe (I wiek 7-9 lat; II - wiek 10-12 i dziewczęta 13-15 oraz 16-20 lat; III - chłopcy 13-15 i 16-20 lat).
"Kartoteka receptur zawiera podstawowy zestaw informacji do planowania jadłospisów obiadowych diety podstawowej i do analizy wartości odżywczej potraw ujętych w jadłospisach. (...) Receptura zawiera ilości wagowe składników, masę porcji oraz sposób przyrządzania potrawy. (...) Karta potrawy zawiera wartość odżywczą potrawy mierzoną wartością kaloryczną i zawartością wybranych składników odżywczych (białko zwierzęce i roślinne, tłuszcz ogółem oraz roślinny, węglowodany, magnez, fosfor, żelazo, wapń, witaminy A,B1. B2, PP i C)." Dla przykładu zamieszczam skan fragmentu karty potrawy. Dodam, że było to bardzo pionierskie opracowanie ale prawdopodobnie nie zostało zastosowane. Wszystko wykonano przy pomocy "Elektronicznej Techniki Obliczeniowej" czyli komputerów ! - każda potrawa lub składnik ma swój indeks (numer) co może i dziś pomóc w napisaniu prostego programu do układania zestawów obiadowych - bo większa część pracy jest już wykonana. Interesujące są także te przepisy w liczbie 592 !


Jeżeli chcesz na moich aukcjach odnaleźć inne rzeczy z tej dziedziny - wpisz w wyszukiwarkę " Rkulinaria " lub " Rspożywcze " lub " Rporadniki ".

Koszt przesyłki wyniesie 8 PLN.

Proszę przeczytać stronę "O mnie" !

Zapraszam na inne moje aukcje !

Powyższy cytat pochodzi ze strony: http://allegro.pl/item276129460.html