•        
  •        

Dane kontaktowe - otwórz formularz odblokowania.

  • Fraza:
  • Możesz sprecyzować datę Wybierz datę
  • Szukaj

     w Wszystkie kategorie (Dowolna data)

Dane dotyczące aukcji

  • Tytuł: SŁOŃCE W SŁOIKACH Irena Gumowska (numer 326350853)
  • Cena: 5,00 zł
  • Data wystawienia: 2008-03-10
  • Dane kontaktowe:
    Numer użytkownika (1)
Aby wyświetlić dane kontaktowe wyślij SMS o treści AP.PAA9 na numer 79068 i wprowadź otrzymany kod tutaj:

Cena SMS to 9 PLN netto / 11,07 PLN brutto Kod z SMS jest jednorazowy. Za co płacę?

SŁOŃCE W SŁOIKACH Irena Gumowska

Treść aukcji:

 
 

Irena Gumowska

SŁOŃCE W SŁOIKACH

OD AUTORKI

Czasem myślę, czy książka o domowych przetworach nie jest anachronizmem? Przecież obecnie „wszystko" się ładuje do zamrażarek, by w ciągu roku wyjmować, co trzeba — nieomal jak świeże. A potem sama sobie tłumaczę: kto u nas ma zamrażarkę? W ciasnych miejskich mieszkankach po prostu nie ma gdzie ustawić tego urządzenia, nie mówiąc już o jego koszcie.
Coraz więcej rodzin ma ogródki działkowe, a z nich — sezonowe nadmiary warzyw i owoców. Ludzie chcą je zakonserwować, aby potem cały rok mieć „wszystko za darmo" — dla domowników. Takie „słoiczki" są również bardzo wysoko cenionym prezentem dla bliskich i znajomych. Przetwory robi się wreszcie i po to, by mieć swoje ulubione konfiturki czy sałatki takie, jakich nie ma w sprzedaży lub są bardzo kosztowne. Cenione są też takie konserwy, które albo już gotowe idą na stół, albo wymagają tylko podgrzania, aby stać się doskonałą potrawą.
A ponadto — kto wie, czy to nie najważniejszy argument — każda pani domu lubi cieszyć oko pełną spiżarnią wiedząc, że jest to podstawa ekonomicznego gospodarowania. Pomyślmy tylko przez chwilkę: ile kosztują pomidory w sezonie, a ile zimą i na przedwiośniu. Bardzo ważne jest, aby poznać teoretyczne i praktyczne podstawy przetwórstwa, i temu poświęcony jest I rozdział książki. Ale wiem z doświadczenia, że gdy mamy np. jakieś owoce, to nie studiujemy ogólnych zasad, tylko sięgamy do stronic poświęconych właśnie temu gatunkowi. Wybieramy spośród przepisów najlepiej nam odpowiadające i już według danego przepisu dalej postępujemy. Tak jest najwygodniej. W dalszych częściach książki zgrupowano więc prze-według produktu, z którego przyrządza się dany przetwór. Ale zmusza to autora do ciągłych powtórzeń, choćby nieraz skrótowych. Więc, mimo wszystko, może jednak warto np. przed sezonem przetwórczym zapoznać się z zasadami, czyli rozdziałem 1 tej książki. 1 tak starałam się go nie rozwlekać, ale ująć wszystko, co najważniejsze, możliwie krótko.

SPIS TREŚCI


OD AUTORKI

RÓŻNE SPOSOBY KONSERWACJI
Mrożenie
Trochę z historii chłodnictwa
Od 0 do -45'C
Mrożonki niesione do domu
Kilka uwag dla tych, którzy zamrażają
sami
Najlepiej na surowo!
Mrozimy zieleniny
Mięso mrożone
Mrożone dania gotowe
Apertyzacja
Co można pasteryzować?
Jak przygotować zalewę?
Sucha pasteryzacja
Zamykanie spirytusem
Zamykanie parą z czajnika
Utrwalanie cukrem
Konfitury
Syropy owocowe
Dżemy i marmolady
Galaretki
Galaretki surowe
Owoce kandyzowane
Utrwalanie solą
Kiszonki
Marynowanie
Suszenie
Idealna czystość przy pasteryzacji
Jaki garnek do czego?
Organizacja pracy
Naczynia i „maszynki"
Co robić z zepsutymi przetworami

POŻYWNE PRZETWORY WARZYWNE
Buraki
Barszcz czerwony
Barszcz biały
Buraczki z jabłkami pasteryzowane
Buraczana ćwikła
Buraczki marynowane
Bot wina i boćwina
Brukselka
Brukselka pasteryzowana
Marynata z brukselki
Brokuły
Brokułv marynowane
Cebula'
Cebula marynowana
Chrzan
Cukinia
„Ananasy", czyli konfitury z cukinii
Cukinia pasteryzowana
Cukinia kiszona
Sałatka z cukinii a la kawior
Cukinia z pomidorami
Cukinia marynowana
Dynia
Dynia z jarzębiną
Dynia z jabłkami
Dynia marynowana
Przecier z dyni
Przecier z dyni. gruszek i pigw
Marmolada z dyni. jabłek i borówek
Dżem z dyni i jabłek z korzeniami"
Dynia w przecierze żurawinowym
Konfitury z dyni
Dynia pasteryzowana
Fasolka szparagowa
Fasolka kiszona
Fasolka szparagowa solona
Fasolka pasteryzowana I
Fasolka pasteryzowana U
Fasolka szparagowa w pomidorach
Fasolka suszona
Suszone strąki dla ziołolecznictwa
Groszek zielony
Groszek suszony w strączkach
Groszek suszony w ziarnach
Groszek pasteryzowana
Kabaczek
Kabaczek pasteryzowany
Kabaczki a la szparagi
Kabaczki kiszone
Kabaczek w pomidorach
Kalafiory
Kiszone kalafiory
Kalafiory pasteryzowane
Kalafiory marynowane
Kaparki
Kaparki z owoców nasturcji
Kaparki z pączków rnnisa
Kapar\ w winie
Kapusta
Kiszenie kapusty w beczkach
Kapusta kiszona w słoikach
Kiszona kapusta z dodatkami
Kapusta z żurawinami
Kapusta kiszona na szybkie
Kiszonka z kapusty chińskiej. pekińskiej
Wady kiszonej kapusty
Koperek
Koperek suszony
Solenie koperku
Koperek w solance
Przechowywanie koperku w lodówce
Marchew
Suszenie marchwi
Marchew pasteryzowana
Przecier
Marchew z groszkiem pasteryzowana
Marchew z fasolką szparagową
OgórW
Ogórki zakiszane na szybkie zużycie
Ogórki małosolne
Ogórki kiszone w słojach
Ogórki kiszone pasteryzowane
Ogórki kiszone na zupę
Ogórki kiszone w beczkach
Ogórki z koperkiem na zupę
Ogórki w folii
Ogórki w torebkach foliowych
Mizeria I
Mizeria II
Ogórkowa sałatka
Płaty ogórkowe I
Płaty 11
Płaty III
Korniszony
Papryka
Papryka pasteryzowana I
Papryka pasteryzowana II
Papryka po węgiersku
Papryka z pomidorami
Papryka kiszona
Papryka konserwowa
Papryka kiszona z ogórkami
Papryka z jabłkami
Pomidory
Przecier pomidorowy
Pelatti
Warzywa z przecierem
Sok z przecieru
Sok pomidorowy z papryką
Sos, zwany keczupem
Sos pomidorowy z jabłkami
Sałatka pomidorowa a la keczup
Pomidory kiszone
Sałatka z zielonych pomidorów I
Sałatka z zielonych pomidorów II
Konfitury z zielonych pomidorów
Pomidor skórzasty, czyli miechunka pomidorowa
Miechunka pomidorowa pasteryzowana kompot z pomidora skórzastego
Soja
Jak gotować nasiona soi?
Soja po bretońsku pasteryzowana Młoda soja we własnym wywarze
Szczaw
Suszenie szczawiu
Solenie szczawiu
Szczaw pasteryzowany

MIESZANKI WARZYWNE, GRZYBY, MIĘSO
Mieszanki warzywne
Będzińsko-węgierski bogracz
Giuwecz
Giuwecz z mięsem
Giuwecz jarzynowy
Lccsó — czyK węgierska potrawa
Lccsó I
Lecsó II
Patisonowe lecsó
Peperonata
Peperonata z pomidorami Peperonata z pomidorami skórzastymi
Pikle
Pikle warzywne bez ogórków
Pikle z ogórkami
Pikle z zielonymi pomidorami
Sałatki warzywne pasteryzowane
Pomidorowa sałatka z bakłażanami.
Pomidorowa sałatka z marchwią
Pomidorowa sałatka z papryką i cukinią
Sałatka z pomidorów i papryki I
Sałatka z pomidorów i papryki II
Jabłka w pomidorach
Sałatka jarzynowa
Przeciery i sosy
Pomidory z jabłkami i selerami
Pomidorowo-jabłkowy pikantny przecier
Przecier pomidorowo-śliwkowy
Musztarda pomidorowa
Sos Cabul
Utrwalanie włoszczyzny
Włoszczyzna solona I
Włoszczyzna solona II bez kapusty
Włoszczyzna solona III bez kapusty,
z cebulą
Warzywne mieszanki kiszone
Warzywna mieszanka z kalarepką
Mieszanka warzywna z kalafiorem
Warzywa mieszane z buraczkami
Kapusta kiszona z marchwią i jabłkami
Kapusta kiszona z burakami
Kapusta kiszona z grzybami
Kiszonka mieszana I
Kiszonka mieszana II
Kiszonka z czerwonej kapusty
Sałatka kiszona z kapustą I
Sałatka kiszona z kapustą II
Sałatka kiszona z kapustą i ogórkami III
Kiszona sałatka wielowarzywna
Kiszona czerwona kapusta z jabłkami
Warzywne mieszanki suszone
Przygotowanie warzyw do suszenia
Mieszanka warzywna na wywar
Mieszanka warzywna na zupę jarzynową
Mieszanka na barszcz
Mieszanka z suszu I
Mieszanka z suszu II
Mieszanka z suszu na barszcz „wołyński"
Mieszanka z suszu na zupę jarzynową
Mieszanka z suszu na zupę kalafiorową

MIĘSO I DANIA MIĘSNE
Zamrażanie mięsa
Inne sposoby przechowywania mięsa
Solenie i peklowanie mięsa
Wędzenie mięsa
Pasteryzowanie mięsa
Pieczone mięso w wekach lub twistach
Duszone mięso w wekach lub twistach
Drób w wekach i twistach
Rosół z kury w wekach
Piersi indycze w wekach
Pieczony drób w wekach
Pieczona gęś w słojach
Pieczeń wołowa marynowana w słoikach
Gulasz wieprzowy w wekach
Kotlety wieprzowe w wekach
Boczek wieprzowy w słoiku
Pieczeń barania marynowana w wekach
Skwarki w słoikach

GRZYBY
Suszenie grzybów
Kiszenie grzybów
Marynowanie grzybów
Marynowane borowiki
Rydze, pieczarki, gąski, maślaki, koźlaki, grzyby czerwone, kurki i opieńki
marynowane
Sterylizacja i pasteryzacja
Grzyby pasteryzowane
Mrożenie grzybów

OWOCE W SŁOIKACH
Agrest
Agrest mrożony
Konfitury z agrestu a la prababcia
Konfitury z agrestu mniej pracochłonne
Konfitury z agrestu po ukraińsku
Dżem agrestowy
Galaretka agrestowa
Przecier agrestowy
Nektar
Kompot agrestowy I — pasteryzowany
Kompot agrestowy II — spod kocyka
AnżeUka
Konfitury z anżeliki
Przecier anżelikowy
Likier, tzw. dzięgielówka
Arbuz
Konfitury z arbuza
Aronia
Soki z aronii
Susz a la rodzynki
Dżem aroniowy
Konfitury z aronii
Kompot z aronii
Wino z aronii
Berberys
Sok
Sok i syrop pasteryzowany
Galaretka
Dżem z berberysu
Przecier
Napój z berberysu
Borówki
Soki z czarnych jagód
Kompot z jagód
Konfitury z borówki wysokiej
Dżem z borówki wysokiej
Dżem z borówki czerwonej, czyli brusznicy
Brzoskwinie
Kompot brzoskwiniowy z całych owoców
Konfitury brzoskwiniowe
Marmolada-dżem z brzoskwiń
Marmoladka z brzoskwiń
Czarny bez
Syrop z kwiatów czarnego bzu I
Syrop z kwiatów czarnego bzu II
Sok i marmoladka z czarnego bzu
Dżem z czarnego bzu
Dżem-przecier z czarnego bzu
Wino z owoców czarnego bzu
Czereśnie
Sok i przecier z czereśni
Czereśnie we własnym soku
Kompot czereśniowy
Konfitury z czereśni
Czereśnie i czerwone porzeczki
Czereśnie w occie po francusku
Cytryny
Konfitury cytrynowe I
Konfitury cytrynowi.' II
Syrop cytrynowy
Skorki cytrynowe
Cytryny w cukrze
Konfitura z derenia prababek
Konfitury / derenia / pestkami
Dżem / derenia
Sok / derenia I
Sok / derenia II
Przecier z głogu
Napój Izw. Zefirek
Nalewka na głogu
Susz głogowy
Suszone gruszki
Mączka gruszkowa
Marynowane gruszki
Gruszki z pomidorami, czyli marmolada ananasowa
Gruszki w syropie
Kompot z gruszek
Kompot z gruszek i porzeczek
Kompot z gruszek / jarzębiną
Gruszki z ocleni
Dżem z gruszkami (mieszany)
. Jabłka
Przecier jabłeczny
Kompot z jabłek
Kompot z rajskich jabłuszek
Konfitury z rajskich jabłuszek
Dżem jabłeczny Leonki
Galaretka z jabłek
Sok z jabłek
Sok parowany z jabłek
Sok i pulpa z jabłek
Sok jabłeczny klarowny
Susz z obierzyn jabłecznych
Susz / jabłek
Ocet winny z jabłek
Wino z jabłek
Marmolada / jabłek
Marmolada z jabłkami — mieszana
Jarzębina
Dżem / jabłkami
Dżtm / jabłkami i gruszkami
Dżem / dynią l
Dżem / dynią li
Kompol jarzębinowy
Suk i syrop jarzębinowy
Jeżyny
Sok z jeżyn
Kompot z jeżyn
Owoc w płynie
Sok-galaretka z jeżyn
Nektar
Dżem jeżynowy z jabłkami
Dżem jeżynowy z marchwią
Galaretka jeżynowa
Wino z jeżyn
Likier jeżynowy
kalina
Syrop kalinowy
Konfitury / kaliny
Galaretka kalinowa
Sok kalinowy
Maliny
Maliny we własnym soku
Przecier malinowy
Dżem ma linów o-porzeczkowy
Kompot z malin
Konfitury i syrop z malin
Sok malinowy
Suszone maliny
Melony
Konfitury z melona luksusowe
Mirabelki
Mirabelki w syropie
Kompot mirabelkowy
Konfitury z mirabelek
Marmoladka mirabelkowa
Dżem z mirabelek
Morele
Suszone morele
Dżem morelowy
Marmolada morelowa
Kompot z moreli
Dżem z moreli bardzo dojrzałych
Konfitury z moreli
Morelowe migdałki
Morwa c/arna i biała
Dżem morwowo-jabłeczny
Konfitury z morwy
Orzechy włoskie
Konfitury
Pigwy
Konfitury
Galaretka z pigwy
Kandyzowane marmoladki z pigwy
Galaretka pigwowo-herberysowa
Dżem z pigwy
Pomarańcze
Konfitury pomarańczowe
Marmolada pomarańczowa
Pomarańczówka słodzona
Skórka pomarańczowa smażona
Kompot
Nektar
Porzeczka czarna
Porzeczki czarne w butelkach.
Sok z czarnych porzeczek
I Hem z czarnych porzeczek I
Dżem z czarnych porzeczek II
Dżem z czarnych porzeczek III
Galaretka z czarnych porzeczek
Konfitury z czterech owoców
Wino z czarnych porzeczek
Porzeczka czerwona
Galaretka z surowego soku
Dżem porzeczkowy
Sok parowany z porzeczek
Kompot z porzeczek
Sok i marmoladka
Konfitury z porzeczek
Galaretka z porzeczek
Porzeczki w soku własnym
Poziomki
Konfitury z poziomek
Przeciery surowe, tzw. sorbety
Poziomki we własnym soku
Dżem poziomkowo-malinowo-pigwowy
Rabarbar, czyli rzewień
Sok rabarbarowy
Sok rabarbarowy pasteryzowany
Wino z rzewienia
Konfitury z rabarbaru
Kenklody
Kompot z renklod
Konfitury
Mus z renklod z morelami
Rokitnik
Mrożonka
Przecier
Sok z rokitnika
Rokitnik we własnym soku
Nalewka rokitnikowa
Róża
Płatki róż na surowo
Płatki smażone
Sok z płatków róż
Galaretka różana
Konfitury z owoców róży I
Konfitury z owoców róży II
Kompot z róży I
Kompot z róży II (aromatyzowany)
Dżem z owoców róży I
Dżem z owoców róży 11 (mieszany)
Dżem z owoców róży i pomidorów
Sok z owoców róży I
Sok z owoców róży II
Galaretka z róży 1
Galaretka z róży 11
Róże suszone
Wino z róży
Śliwki
Śliwki mrożone
Mrożonka śliwkowa słodzona
Śliwki we własnym soku
Dżem ze śliwek
Dżem śliwkowo-jabłeczny
Marmolada ze śliwek z jabłkami
Powidła ze śliwek
Przecier ze śliwek 1
Przecier ze śliwek II
Nektar ze śliwek
Kompot ze śliwek
Kompot ze śliwek z różą
Kompot ze śliwek z dynią
Śliwki marynowane
Śliwki marynowane pasteryzowane
Konfitury ze śliwek — węgierek
Wino ze śliwek
Suszenie śliwek
Nalewka na suszonych śliwkach
Tarki
Sok z tarek
Syrop i konfitury z tarek
Wino z tarek
Truskawki
Truskawki we własnym soku I
Truskawki we własnym soku II
Kompot truskawkowy
Kompot z sokiem z porzeczek
Kompot z truskawek i agrestu
Sok truskawkowy
Syrop truskawkowy
Konfitury truskawkowe
Dżem z truskawek z rzewieniem
Konfitury prababci
„Konfitury starych kawalerów", czyli
ratafia
Przecier truskawkowy
Marmolada z truskawek
Dżem truskawkowy
Dżem truskawkowo-agrestowy
Dżem truskawkowo-porzeczkowy
Dżem niskocukrowy
Wiśnie
Sok wiśniowy I
Sok wiśniowy II
Syrop i konfitury z wiśni I
Syrop i konfitury z wiśni II
Wiśnie w butelkach
Kompot z wiśni
Wiśnie we własnym soku
Susz wiśniowy a la rodzynki
Wiśnie w alkoholu
Winogrona
Kompot
Marmolada-dżem z winogronami
Galaretka z winogronami
Winogrona w koniaku
Żurawiny
Dżem żurawinowy
Sok żurawinowy
Żurawinowy przecier
Przecier-surówka z żurawin

PRZETWORY RÓŻNE
Herbatki ziołowe
Herbatka z owoców róż
Herbatki różne
Kompozycie herbaciane
Mniszek
Kaparki
Zamiast szafranu
Mniszek a la miód
Winko z mniszka
Przetwory dziwne
Konfitury z bananów
Marmolada z marchwi
Marmolada z buraków
Sok fiołkowy
Czeremcha
Mąka czeremchowa
Wino czeremchowe
Musztardy
Musztarda polska
Musztarda jabłeczna
Jeszcze raz kapusta
Kapusta na gołąbki
Kapusta na bigos
Amerykańskie przyprawowe sosy
Przyprawowy sos wiejski
Owocowy sos przyprawowy
Indiański sos przyprawowy
Jabłeczno-miętowy sos przyprawowy
Burakowy sos przyprawowy 

 

 

wydawnictwo : WATRA 1989

STAN BDB !!!   JAK NIECZYTANA (nieaktualny stempel)

stron: 248

 
 

Powyższy cytat pochodzi ze strony: http://allegro.pl/item326350853.html

Lista kupujących

Kupujący Ilość sztuk Cena za sztukę Data transakcji
szarobury1 (221) 1 5,00 PLN 2008-03-17 06:29:42
Komentarz Pozytywny: Udana transakcja. Polecam.