•        
  •        

Dane kontaktowe - otwórz formularz odblokowania.

  • Fraza:
  • Możesz sprecyzować datę Wybierz datę
  • Szukaj

     w Wszystkie kategorie (Dowolna data)

Dane dotyczące aukcji

  • Tytuł: MARCHEWNIK ANYZOWY-NIEZWYKLE AROMATYCZNY I SMACZNY (numer 219554146)
  • Cena: 2,99 zł
  • Data wystawienia: 2007-07-26
  • Dane kontaktowe:
    Numer użytkownika (1)
Aby wyświetlić dane kontaktowe wyślij SMS o treści AP.AA9 na numer 79068 i wprowadź otrzymany kod tutaj:

Cena SMS to 9 PLN netto / 11,07 PLN brutto Kod z SMS jest jednorazowy. Za co płacę?
Serwis SMS obsługiwany przez Dotpay Reklamacje Regulamin
Usługa SMS dostępna w sieciach T-mobile, Orange, Plus GSM, Play, Heyah, Sami Swoi

MARCHEWNIK ANYZOWY-NIEZWYKLE AROMATYCZNY I SMACZNY

Treść aukcji:



Myrrhis odorata

Marchewnik anyżowy

Bardzo ciekawa roślina aromatyczna

Myrrhis odorata to krzepkie, wieloletnie, aromatyczne zioło pochodzące z górzystych rejonów Europy oraz Azji. Osiąga wysokość od 0.6 do 0.9m. Jest jednym z pierwszych ziół pokazujących się na wiosnę. Marchewnik anyżowy ma miękkie, jedwabiste, blado-zielone liście kształtu paproci. Liście na jesieni zmieniają barwę na fioletową. Liście marchewnika anyżowego mają charakterystyczny cukrowy smak z lekkim posmakiem lukrecji gładkiej. Zapach zioła przypomina zapach anyżu. Łodygi marchewnika anyżowego są puste w środku, natomiast korzenie są grube, głęboko rosnące.

Nasiona tego zioła osiągają długość około 2cm. Kiedy są dojrzałe mają kolor ciemno-brązowy z połyskiem. Nasiona marchewnika anyżowego mają silniejszy, słodszy niż liście posmak lukrecji gładkiej. Marchewnik anyżowy produkuje białawe, słodko pachnące kwiaty w postaci małych parasolek. Zioło to kwitnie w maju lub w czerwcu. Pszczoły uwielbiają te słodko pachnące kwiaty marchewnika anyżowego.

Łodygi, liście, korzenie oraz nasiona marchewnika anyżowego mogą być konsumowane.




Marchewnik anyżowy najlepiej rośnie w bogatej, glinianej glebie. Gleba powinna być dobrze przekopana, aby korzeń palowy dobrze się w niej zakorzenił. Podlewać często. Dodawać kompost lub nawóz każdej wiosny. Zalecane pH wynosi od 5.5 do 6.5. Marchewnik anyżowy rośnie zarówno w pełnym słońcu jak i w cieniu.

Kulinarne - Świeże liście tego zioła są dodawane do sałatek, zup, duszonych potraw. Nie używać do potraw bardzo przyrządzonych, gdyż delikatny smak marchewnika anyżowego jest łatwo tracony.

Słodko smakujące liście marchewnika anyżowego można gotować z kwaśnymi owocami, np. rabarbarem lub agrestem, redukując użycie cukru zwykle dodawanego. Świeże liście i zielone nasiona marchewnika anyżowego są używane jako substytut cukru w owocowych konserwach.

Posiekane, niedojrzałe nasiona marchewnika anyżowego można dodawać do sałatek lub używać ich do przyrządzania bitej śmietany lub lodów.
Dojrzałe całe nasiona można używać do ciastek, ciast, ciast owocowych, zwłaszcza ciast z jabłkami, gdzie może służyć jako substytut goździków. Kiedy marchewnik anyżowy jest używany w pieczeniu, trzeba zwrócić uwagę na ilość dodawanego cukru.
Nasiona marchewnika anyżowego można jeść jak cukierki.
Wymieszane, obrane i pokrojone korzenie tego zioła umieszczone w oleju i w occie mogą służyć jako smakowita przystawka. Korzenie marchewnika anyżowego mogą być dodawane do zup oraz do duszonych potraw mięsnych.
Zrywać świeże liście i łodygi zioła dla potrzeb kulinarnych o każdej porze




Aukcja:

Oferujemy państwu 5 kiełkujących nasion Marchewnika anyżowego

Wysyłka tylko 4,5 zł !

Zobacz także inne nasze aukcje.
Dużo ciekawych przedmiotów, jeden koszt wysyłki !

Powyższy cytat pochodzi ze strony: http://allegro.pl/item219554146.html