•        
  •        

Dane kontaktowe - otwórz formularz odblokowania.

  • Fraza:
  • Możesz sprecyzować datę Wybierz datę
  • Szukaj

     w Wszystkie kategorie (Dowolna data)

BannerCGA

Dane dotyczące aukcji

  • Tytuł: ***** KUCHNIA BIAŁORUSKA ***** Pełny Spis zobacz (numer 206304408)
  • Cena: 9,99 zł
  • Data wystawienia: 2007-06-15
  • Dane kontaktowe:
    Numer stacjonarny (2)
    ,
    Numer komórkowy (2)
    ,
    Numer użytkownika (1)
    ,
    Adres e-mail (1)
Aby wyświetlić dane kontaktowe wyślij SMS o treści AP.AA9 na numer 79068 i wprowadź otrzymany kod tutaj:

Cena SMS to 9 PLN netto / 11,07 PLN brutto Kod z SMS jest jednorazowy. Za co płacę?
Serwis SMS obsługiwany przez Dotpay Reklamacje Regulamin
Usługa SMS dostępna w sieciach T-mobile, Orange, Plus GSM, Play, Heyah, Sami Swoi

***** KUCHNIA BIAŁORUSKA ***** Pełny Spis zobacz

Treść aukcji:

KUCHNIA BIAŁORUSKA

PRACA ZBIOROWA
W.A. BOŁOTNIKOWA
Ł.M. WAPIELNIK
I.P. KORZUN
Ł.D. MARKOWA
D. K. SZAPIRO

PAŃSTWOWE WYDAWNICTWO ROLNICZE I LEŚNE
WARSZAWA 1986

NUMER ISBN 83-09-00854-6

Potrawy kuchni innych narodów wzbogacają nasz codzienny, niekiedy jednostajny, jadłospis. Podawane na przyjęciach, dostarczają wielu przyjemności gościom, dzięki czemu gospodarze zdobywają opinię znawców sztuki kulinarnej. Wiele ciekawych odmienności w sposobach przyrządzania i podawania potraw, odbiegających od przyjętych u nas, można też znaleźć w niniejszej książce. „Kuchnia białoruska" jest wprawdzie poradnikiem przeznaczonym dla gospodyń radzieckich, jednak wykorzystanie jej przepisów w warunkach polskich nie będzie trudne, z powodu podobnej bazy surowcowej (dostępnych produktów). Książka zawiera opisy tradycyjnych potraw ludu białoruskiego, sporządzanych „z dziada pradziada", jak też potraw współczesnych. Podano w niej również najczęściej stosowane sposoby przygotowywania zapasów na zimę oraz inne porady praktyczne, interesujące zwłaszcza dla młodych gospodyń. Kuchnia białoruska jest kuchnią słowiańską i nietrudno w niej zauważyć wpływy kuchni narodów sąsiednich, w tym i polskiej. Przenikanie się zwyczajów żywieniowych było wielostronne; liczne potrawy charakterystyczne dla Wschodu przyjęły się u nas, ulegając przy tym oczywiście modyfikacjom. Dlatego też czytelnicy mogą się zetknąć z nieco różniącymi się potrawami polskimi i białoruskimi mającymi identyczne nazwy. W kuchni białoruskiej sporządza się głównie potrawy — gotowane, duszone, pieczone i zapiekane — charakteryzujące się tym, że przez dłuższy czas pozostają gorące i są na ogół bardzo kaloryczne. Spożywanie tego rodzaju potraw w ostrym klimacie zapewnia dobre samopoczucie i jest uzasadnione. Do surowców o szczególnym znaczeniu należą tam wieprzowina, ryby, ziemniaki, kasze i grzyby. Obficie używa się tłuszczów, przede wszystkim masła, słoniny, śmietany. W porównaniu z kuchnią polską zestaw warzyw jest raczej uboższy. Głównie stosuje się kapustę, marchew, pietruszkę, seler, buraki, cebulę, ogórki i pomidory. Typowe zupy to kapuśniaki, barszcze i rosoły, jak też zupy ziemniaczane, grzybowe, rybne i chłodniki. Częstym dodatkiem do zup są uszka — nie tylko gotowane, ale także smażone i pieczone — oraz zacierka. Na uwagę zasługują zupy mleczno-warzywne oraz zupy na zakwasie chlebowym, prawie nie spotykane u nas. Różnorodne są sposoby przyrządzania mięsa. Najczęściej mięso występuje w połączeniu z ziemniakami, kaszami, warzywami, grzybami i słoniną. Są to potrawy na ogól ciężko strawne (z powodu dużych ilości tłuszczu i złożonej obróbki technologicznej). Wiele z tych potraw stanowią mięsa faszerowane różnymi produktami. Mięso wykorzystywane jest również jako farsz do pierogów i innych ciast oraz ziemniaków i warzyw. Szerokie zastosowanie mają zwłaszcza podroby: sporządza się z nich dania samodzielne, jak i dodaje do różnych farszy. Szczególne miejsce w kuchni białoruskiej zajmują ziemniaki. Gotowane i suto kraszone tłuszczem są podstawowym dodatkiem do mięsa i warzyw, podaje się je też do zsiadłego mleka. Z masy z ziemniaków, gotowanych i surowych, w połączeniu z innymi produktami sporządza się mnóstwo samodzielnych dań. Są to m.in. placki, oładki. blin;-, babki, kluski, pierogi i zapiekanki. Jako ciekawe i wartościowe połączenie należałoby wymienić puree ziemniaczane zapiekane z grochem lub kaszami.
Charakterystycznymi dla kuchni białoruskiej potrawami są zwłaszcza bliny, sporządzane z mąki pszennej, gryczanej i owsianej. Są to placki, często pieczone z różnymi nadzieniami, polewane roztopionym masłem lub śmietaną. Na farsze wykorzystuje się ryby, twaróg, warzywa, grzyby. Godnymi upowszechnienia potrawami kuchni białoruskiej są pieczone ciasta drożdżowe z farszami: paszteciki i pierogi. Są to wartościowe i smaczne wyroby o szerokim zastosowaniu w żywieniu; mogą służyć jako kanapki oraz dodatki do zup czy drugich dań, j jeśli są sporządzone na słodko — jako desery. Przepisy zawarte w książce są przeważnie podawane w proporcjach wystarczających na sporządzenie potrawy dla 4 osób. W recepturach niektórych zup pominięto objętość płynu; w tych przypadkach należy przyjąć, że zupa powinna mieć objętość około 1,5 1. Korzystając z przepisów na sosy. trzeba by raczej zmniejszać podane proporcje (sosy jako dodatek do posiłku stosuje się u nas zwykle w mniejszych ilościach). Mogą być też konieczne pewne zmiany u sposobach przyrządzania potraw. Do większości potraw byłoby wskazane używać mniejszych ilości tłuszczów; będzie to zgodne z naszymi przyzwyczajeniami i potrzebami organizmu. Ważna sprawa jest tez odpowiedni dobór tłuszczu do potraw. W wielu przepisach poleca się — do smażenia, podsmażania, sporządzania zasmażek i pieczenia — masło, co jest niewłaściwe. W wysokich temperaturach masło ulega rozkładowi na szkodliwe związki. Dlatego powinno być ono zastąpione smalcem lub olejem. Warto też zdawać sobie sprawę, że zamieszczone w książce potrawy -smażone we fryturze są ciężko strawne. Zamiast takiej techniki można by stosować tradycyjny sposób smażenia: w niewielkiej ilości tłuszczu. Nie poleca się u nas również podsmażania warzyw, które mają być następnie gotowane (na wywar do zup czy do sosów) albo duszone. Z korzyścią dla zdrowia będzie pominiecie podsmażania i dodawanie tłuszczu pod koniec przygotowywania potrawy Występujący w wielu recepturach ocet w miarę możliwości należałoby zastąpić kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny, kwasem z ogórków kwaszonych lub kwaszonej kapusty, octem winnym bądź serwatką. A części poświęconej przechowywaniu warzyw i owoców są zawarte podstawowe .-formacje, przydatne również polskim gospodyniom w mieście i na wsi. Na -uwagę zasługują niektóre swoiste sposoby utrwalania owoców i warzyw. Wymienić tu należy kwaszenie owoców, w Polsce prawie nie stosowane. Owoce kwaszone mogą być spożywane w postaci naturalnej, jak również jako składniki surówek i sałatek. Jak wszystkie kwaszonki, mają one pozytywny wpływ na mikroflorę przewodu pokarmowego. Ponadto nawet doświadczonym gospodyniom mogą się przydać szczegółowe wskazówki sporządzenia konfitur i solenia
W końcowej części książki zamieszczono tabele wartości odżywczej wybranych produktów oraz tabele przedstawiające zapotrzebowanie różnych osób na składniki odżywcze. Wartości te różnią się od podawanych przez nasze publikacje z zakresu żywienia. Różnice w zapotrzebowaniu na składniki odżywcze wynikają z innych niż w Polsce warunków życia oraz z odmiennych
kryteriów uciążliwości pracy mieszkańców Związku Radzieckiego. Powiedzmy dla porównania, że według polskich tymczasowych norm wyżywienia dla osób dorosłych dzienne zapotrzebowanie na białko wynosi od 75 do 110 g, na węglowodany — od 300 do 745 g, na tłuszcze — od 65 do 165 g, na witaminę A — od 1,7 do 2,0 mh, a na witaminę C — od 75 do 100 mg. Różnice w zawartości składników odżywczych mogą być spowodowane odmiennymi warunkami ekologicznymi, a także stosowaniem innej metody badań.

Spis treści
Przekąski 10
Zupy 11
Wyroby i dania mięsne 14
Potrawy z ziemniaków 16
Potrawy z jaj i mleka 18
Potrawy z warzyw 19
Różne potrawy mączne 20
Potrawy słodkie i napoje 21
Zimne przekąski 26
Zupy i dodatki do zup 32
Dania mięsne i rybne 42
Potrawy z ziemniaków 56
Potrawy z grzybów i warzyw 66
Potrawy z mąki oraz z kasz i jajek 68
Różne wyroby mączne 76
Potrawy słodkie 81
Sosy 81
Przechowywanie jabłek i gruszek 86
Przechowywanie owoców jagodowych i pestkowych 87
Przechowywanie warzyw 87
Przechowywanie ziemniaków 88
Kwaszenie warzyw i owoców 89
Przeciery warzywne i owocowe 94
Marmolady, dżemy, konfitury 96
Przygotowywanie grzybów 101
Różne porady praktyczne 103
Spis alfabetyczny potraw 114

Spis alfabetyczny potraw
B Babka ziemniaczana (31) 18
Babka ziemniaczana faszerowana grzybami
(753) 58
Babka ziemniaczana z masłem (151) 58
Babka ziemniaczana z wieprzowina (152) 58
Babka z kaszy manny (207) 74
Babka z marchwi (39) 20
Baranina duszona z kaszą gryczaną (108) 45
Barszcz białoruski (75) 34
Barszcz białoruski z fasolą i jabłkami (77) 35
Barszcz z rzepą (76) 34
Barszcz z uszkami (54) 38
Baloniki serowe (210) 75
Biteczki z grzybów (7#0) 66
Bitki po białorusku (128) 51
Bitki po domowemu z grzybami (730) 52
Bliny na rozczynie (7$9) 69
Bliny „szybkie" (790) 70
Bliny z mąki gryczanej (192) 70
Bliny z sosem makowym (191) 70
Blińczyki — naleśniki (193) 70
Blińczyki delikatne (797) 71
Blińczyki kreciołki (796) 71
Blińczyki owsiane (198) 72
Blińczyki z farszem warzywno-grzybowym
Blińczyki z marchwią i rodzynkami (799) 72
Blińczyki z warzywami (794) 71
Bułeczki z makiem do herbaty (224) 79
Buraki faszerowane (143) 56
Chłodnik (11) 12
Chłodnik po mińsku (98) 42
Chłodnik ze szczawiu (97) 41
Chrust ziemniaczany (171) 64
Ciastka białoruskie (227) 80
Ciasto „wypoczynek" (226) 80
Danie z dyni — tykwiennik (36) 19
Danie z dyni z ziemniakami (57) 19
Drób domowy pieczony (23) 16
Faszerowane udka kurze (126) 51
Forszmak z mózgu (138) 54
Gołąbki dla smakoszy (183) 67
Gołąbki z gr/ybami (AW) 68
Gołąbki z ziemniakami (l84) 68
Grzanki ziemniaczane (170) 64
Jabłka pieczone z borówkami
Jabłka pieczone z miodem (47) 22
Jajecznica (32)
Jajecznica z gotowaną kiełbasą (27.5
Jajka faszerowane grzybkami (69) 32
Jajka faszerowane siekanym śledziem c.
Kapusta duszona po domowemu (14J) 55
Kapusta duszona z wieprzowiną i kiełbasa
lub boczkiem wędzonym (142) 56
Kapusta duszona w kokilkach (181) 67
Kapusta faszerowana (140) 55
Kapuśniak ze świeżej kapusty z jabłkami
Kapuśniak z kiełbasą (79) 35
Kapuśniak z kwaszonej kapusty (81) 36
Kapuśniak z kwaszonej kapusty z grzybami
Kapuśniak z kwaszonej kapusty z fasolą (W)
Kapuśniak z rybą (7) 35
Karp faszerowany (55) 27
Kartoflanki (756) 59
Kasza manna z marchwią (206) 74
Kasza perłowa z grochem — głazatka (202)
Kasza po witebsku (201) 72
Kasza z dynią (35) 19
„Kasza" ziemniaczana ze słoniną (146) 57
„Kawior" z grzybów (6) 32
Kiełbasa domowa z kaszy gryczanej ze
słoniną (204) 73
Kiełbasa z wątróbki (720) 49
„Kiełbaski" dla smakoszy (77*) 48
Kiełbaski mohylewskie (729) 51
Kisiel żurawinowy (44) 21
Kiszka wiejska smażona z kapustą (779) 48
Klops z ryby (99) 42
Kluski ziemniaczane z farszem mięsnym
Kluski ziemniaczane z grzybami (767) 62
Kołduny w rosole (85) 38"
Kompot z suszonych owoców z miodem (46
Komy — kulki ziemniaczane (27) 17
Kopytka białoruskie (773) 65
Korowaj (43) 21
Kotlet białowieski (724) 50
Kotlet mołodecznieński (137) 54
Kotlety dla smakoszy (131) 52
Kotlety mińskie (133) 53
Kotlety po białorusku (725) 50
Kotlety włościańskie z grzybami
Kotlety z czosnkiem (132) 52
Kotlety z pieczarek (779) 66
Krokiety ziemniaczane z mięsem
Krupnik (7) 11
Kuchon z cebulą (223) 79
Kulesz (75) 13
Kulki rybne (54) 27
Kułaga (228) 81
Kulaga z jagodami (45) 22
Kwas chlebowy (49) 22
Kwaśne mleko (33) 18
Łokszyny (76) 13
Maczanka (104) 44
Maczanka włościańska (27) 15
Marchew duszona z jabłkami
Marchew zapiekana ze śmietaną 11
Mięso po białorusku (706) 44
Mięso słodko-kwaśne (707) 45
Miński keks miodowy (225) 80
Móżdżek po białorusku (139) 55
Naleśniki (40) 20
Napój miodowy — „mieducha" (501
Nerki z warzywami 14
O Ogórki z miodem (6) 11
Gładki ziemniaczane (159) 60
Gładki z jabłkami (200) 72
Gładki ziemniaczane po mińsku (160) 61
Gładki ziemniaczano-marchwiowe (28) 17
Omlet białoruski (216) 76
Omlet po chłopsku (272) 75
Omlet z grzybami (214) 75
Omlet z kiełbasą (213) 75
Ozór w cieście (722) 49
Ozór wołowy faszerowany w galarecie (59)
Pampuszki ziemniaczane (166) 63
Parówki po brzesku (123) 49
Paszteciki drożdżowe pieczone (217) 76
Paszteciki drożdżowe smażone (218) 77
Pieczarki „frytki" (70) 32
Pieczarki smażone (178) 66
Pieczone prosię (19) 14
Pieczyste po chłopsku (17) 14
Pielmienie ziemniaczane ze śmietaną (174) 65
Pieluchi (203) 73
Pierniczek białoruski (222) 79
Pierniki (41) 20
Pierogi ziemniaczane ze słoniną (167) 63
Pierożki białoruskie z mięsem (76#) 63
Pierożki gryczane ze szczypiorem (205) 73
Pierożki (42) 21
Pierożki ziemniaczane faszerowane (169) 64
Pieróg (219) 78
Pieróg z jabłkami otwarty (220) 78
Pieróg z jabłkami zamknięty (227) 79
Placki ziemniaczane(25) 16
Placki ziemniaczane duszone ze słoniną (164)
Placki ziemniaczane z brusznicą (776) 66
Podżarka wieprzowa (113) 47
Pulpety wiejskie (134) 53
Rolada ziemniaczana z jajkiem (]5ti) 60
Rolada z kury z omletem 51
Rolada z prosiaka (57) 28
Rolada z wieprzowiny (56) 28
Rosół z kluskami (87) 39
Rosół z uszkami (6) 39
Ryba duszona w kokilce (/02) 43
Ryba duszona z jabłkami (/O/) 43
Rybna solanka białoruska (100} 42
Rzodkiew z gęsim smalcem (61) 30
Sałatka białoruska (65) 31
Sałatka dla smakosza (27
Sałatka jarzynowa (64) 30
Sałatka mińska (67) 31
Sałatka na zakąskę (62) 30
Sałatka śledziowa (57) 26
Sałatka warzywna z kiełbasą (60) 29
Sałatka z burakom ze śmietaną (6) 30
Sałatka z pieczarek (66) 31
Sasznie białoruskie z twarogiem (172) 6?
Serce z warzywami (22) 15
Ser kminkowy (5) 11
Serniki zapiekane ze śmietaną (209) 74
Serowmk (34) 18
Smażeniki (29) 11
Sok brzozowy (48) 22
Sos biały (2) 83
Sos cebulowy (240) 84
Sos chrzanowy (239) 83
Sos grzybowy (231) 81
Sos mleczny (232) 82
Sos mleczny zagęszczony (233) 82
Sos pomidorowy (236) 83
Sos rumiany (237) 83
Sos śmietanowy (234) 82
Sos śmietanowy z pomidorami (235) 81
Sznycel po grodzieńsku z krokietami i
Szyjka gęsia (20) 15
Śliwki suszone w mleku (229) 81
Świeże grzyby smażone z cebulą i słoniną
(177) 66
Tarta rzodkiew (2) 10
Tarty mak (4) 10
Twaróg (35) 19
Uchu rybacka (14)
Uszka (187) 68
Wareniki z makiem 69
Wątróbka duszona (24) 16
Wątróbka faszerowana po homelsku (58) 29
Wątróbka smażona z cebulą (121) 49
Wereszczaka (72) 13
Wiejska kiełbasa smażona (3) 10
Wieprzowina apetyczna (110) 46
Wieprzowina duszona po borysowsku (105)
Wieprzowina duszona z kapustą (/W) 45
Wieprzowina skrobana (116) 47
Wieprzowina smażona z cebulą (114) 47
Wołowina skrobana z pieczarkami (117) 48
Wywar grzybowy (74) 33
Wywar mięsny (72) 33
Wywar na kościach (71) 33
Wywar rybny (73) 33
Zacierka (8) 11
Zacierki z mlekiem (96) 41
Zapiekanka (J15) 47
Zapiekanka ziemniaczano-jaglana (26) 17
Ziemniaki duszone z baraniną (745) 57
Ziemniaki duszone z grzybami (147) 51
Ziemniaki duszone z wątróbką i słonina (149) 58
Ziemniaki faszerowane mięsem (154) 59
Ziemniaki faszerowane śledziem (155) 59
Ziemniaki faszerowane wątróbką (157) 60
Ziemniaki gotowane (744) 56
Ziemniaki gotowane z kapustą i żeberkanL (145) 57
Ziemniaki tłuczone (30) 18
Ziemniaki zapiekane z konopiami (150) 5
Ziemniaki z burakami (7) 10
Ziemniaki z grzybami w śmietanie (775) 65
Zrazy mięsne z grzybami (736) 54
Zrazy rybne faszerowane (103) 44
Zrazy wołowe z wątróbką (135) 53
Zrazy ziemniaczane (765) 62
„Zrazy" z kaszy manny z suszonymi śliwkami (205) 74
Zupa grzybowa z kaszą perłową (91) 40
Zupa grzybowa z uszkami (90) 40
Zupa mleczna po białorusku (93) 41
Zupa mleczna z kaszą gryczaną (95) 41
Zupa mleczna z kluskami z ziemniaków
Zupa mleczna z ziemniakami i marchwii (92) 40
Zupa szczawiowa (9) 12
Zupa ziemniaczana puree z makiem (70) 11
Zupa ziemniaczana ze słoniną (88) 39
Zupa z młodych ziemniaków (75) 13
Zupa z zacierką — „kaszą" domową
Żur wiejski (277) 75

Przed licytacją proszę o zapoznanie się ze stroną
O MNIE

Kupując na tej aukcji kupujesz od legalnego przedsiębiorcy, płacącego podatki i składki ZUS, u mnie zawsze otrzymasz dowód zakupu w postaci paragonu fiskalnego lub na życzenie Fakturę VAT, moja firma jest firmą z krwi i kości a nie firmą "krzak" zaufało mi już ponad 3000 zadowolonych klientów, dołącz do nich

SERDECZNIE POLECAM I ZAPRASZAM DO LICYTACJI

Zobacz też inne moje aukcje, mam zawsze wystawionych kilka o podobnej tematyce.
Zakup Większej ilości książek na moich aukcjach obniża koszty wysyłki!!!!!
Koszty opakowania, zabezpieczenia przesyłki zawsze pokrywam z własnych środków!!!!!
Książki wysyłam w przypadku otrzymania przelewu do godz. 14.30, w tym samym dniu!!!!!

Waga 150gram
Wymiary20,5x 14,5cm.
126 stron,
Stan książki dobry - (jak na zdjęciu)
Oprawa miękka
Drobne przybrudzenia i podniszczenia okładki
Niewielkie ślady po zalaniu na marginesie jak na drugim zdjięciu

Koszt wysyłki:
Wpłata / przelew na konto.
Przesyłka ekonomiczna (polecona) 3,90zł
Przesyłka priorytetowa (polecona + priorytet) 4,80zł.
Przesyłka pobraniowa ekonomiczna 8,00zł.
Przesyłka pobraniowa priorytetowa 10,00zł.
Istnieje możliwość odbioru zakupionego przedmiotu osobiście w Gliwicach.
W przypadku wysyłki za granicę proszę o informację do jakiego kraju ma zostać wysłana, wtedy podam koszt przesyłki, za pobraniem nie wysyłam za granicę

Wystawiam FAKTURĘ VAT na życzenie klienta, w tym celu proszę o poinformowanie mnie o tym fakcie wcześniej.

Mój numer konta na które można wpłacić pieniądze po wygranej aukcji:

PKO BP
## #### #### #### #### #### ####

Dla kupujących
Proszę o potwierdzanie aktualnego adresu na który ma być wysłana przesyłka telefonicznie lub e-mail, jeżeli adres na który ma być wysłana jest inny niż zapisany w Allegro

W przypadku pytań proszę o kontakt

KONTAKT:
Przedsiębiorstwo Handlowo - Usługowe
„Zam – Stal”
44 – 100 Gliwice
E-MAIL
????????@??.??
Telefon
Komórkowy:
### ### ### lub ### ### ###
Stacjonarny
(###) ### ## ## czynny od godziny 8,00 do 18,00
(032) 230 94 68 czynny od godziny 9,00 do 20,00

"Kopiowanie i wykorzystywanie tego spisu oraz zdjęcia bez zgody jego właściciela, jest przestępstwem i naruszeniem własności właściciela. Każdy spis i zdjęcie zostało zaznaczone specjalnymi znacznikami, które w przypadku wykrycia identyfikują opracowany przez nas spis lub zdjęcie. W przypadku wykrycia przez naszą firmę nielegalnego wykorzystania zdjęcia lub spisu opracowanego przez naszą firmę i skopiowanego bez naszej zgody, to wobec takich osób zostaną wyciągnięte wszystkie możliwe konsekwencje prawne i finansowe"



Powyższy cytat pochodzi ze strony: http://allegro.pl/item206304408.html